Kerstproject tegen eenzaamheid thuiswonende ouderen

Herinneringen de boom in

Door Chris Ververs

Utrecht. Voor eenzame ouderen is kerst extra zwaar. Juist rond de kerstdagen dringen dierbare herinneringen aan betere tijden zich op. Ouderenorganisatie Gouden Dagen wil een berde maatschappelijke bewustwording creëren over eenzaamheid tijdens de kerst en plaatst daarom door heel Nederland herinneringsbomen.

Ouderen kunnen een dierbare herinnering letterlijk een plek geven door hem in de boom te hangen. Ouderen uit zorginstellingen en wijken daaromheen worden uitgenodigd voor een kerstbijeenkomst. Daar wordt hun gevraagd een mooie herinnering aan het papier toe te vertrouwen. De herinnering wordt in een bal geplaatst en in de ‘Gouden Herinneringsboom’ gehangen. “tijdens zo’n bijeenkomst komen ouderen in contact met elkaar”, verklaart Jan Romme, directeur van Gouden Dagen, een stichting die zich sterk maakt voor thuiswonende ouderen. “We hopen zo ouderen over een drempel te helpen om er wat vaker uit te komen. De rest van het jaar blijven we activiteiten aanbieden om zo eenzaamheid tegen te gaan. Vergeet niet dat 92 procent van alle ouderen thuis woont. Wij willen de kwetsbaarsten onder hen structureel uit hun isolement halen. Ze weer laten meedown.”

Bep Fielmich (85) uit Utrecht is vaak eenzaam. Ze doet mee aan het project van Gouden Dagen. Met Kerstmis heeft ze niet zo veel. In haar appartement in woonzorgcentrum Transwijk staan een paar elektrische kaarsjes te knipperen in de vensterbank. een kerstboom hoeft ze niet. “Dan zit ik in een lege kamer tegen die boom aan te kijken”, redeneert ze.

Gevraagd naar haar kerstherinneringen, komen de vrhalen vanzelf bovendrijven. “Men noemde het kerstfeest, maar het was bij ons thuis ook echt een feest hoor”, zegt ze met glimmende ogen. Lachend: “Ik was enig kind dus wat er was, was voor mij. Mijn vader en moeder hadden altijd een kerstboom. Dan mocht ik er bij zitten en de ballen uit de doos halen en ophangen.”

Later, toen Bep getrouwd was en twee zoons had, werd kerst groots gevierd. De hele familie kwam samen. De woonkamer wrd ontruimd om ruimte te maken voor lange tafels. er was eten en drinken in overvloed. “Dan bleef iedereen slapen.”

De Telegraaf

Mevrouw Fielmich

Ⓒ ROOIMANS, THIJS